És Nadal a Apapatxar (IV)

L’arbre desvetlla sons i el vent escriu
ratlles de llum damunt la pell de l’aigua.
Tot és misteri i claredat extrema.

Torna Nadal i torna la pregunta.

¿Proclamarem la pau amb les paraules
mentre amb el gest afavorim la guerra?

Miquel Martí i Pol

Aquest any el calendari i la nostra organització personal ens fa presentar-vos el menú de nadal a un dia vista del gran dia. Tot i així, el fem amb la mateixa il·lusió i ganes que els darrers anys.

Així que aquí us presentem la nostra proposta de menú!

PRIMER PLAT: Crema de col llombarda i poma (Cocinando el cambio)

crema de col lombarda i poma

Ingredients

  • 1/2 col llombarda
  • 2 cebes mitjanes
  • 1 poma
  • Sal
  • Caldo vegetal o aigua
  • Oli d’oliva (per saltejar)
  • Pinyons (per torrar i decorar)

Procediment

  1. Tallem les cebes i les saltegem fins que siguin transparents
  2. Afegim la col i la poma trocejades i les saltegem fins aconseguir la llombarda es redueixi.
  3. Afegim el caldo o l’aigua fins que cobreixi els ingredients i la col estigui ben cuita.
  4. Batem i servim amb pinyons torrats al damunt.

SEGON PLAT: Salmó salvatge amb algues al vapor (Sportlife)

Ingredients (per 6 persones):

salmó amb algues

  • 1,2 kg llom de salmó salvatge net
  • 500 g d’algues barrejades, en salaó o fresques (enciam de mar, kombu, espagueti de mar, etc.)
  • Un gra d’all
  • Una escalunya (chalota)
  • 2 cullerades d’oli d’oliva verge extra
  • 10 g de sal

Procediment

  1. Salar i cuinar el salmó en un forn de vapor durant 5′.
  2. Netejar les algues i cuinar-les al forn de vapor fins que quedin tendres.
  3. Preparar una paella amb oli i escalfar per dorar l’all i l’escalunya i saltejar les algues. Afegir el punt de sal si fa falta.
  4. Emplatar amb una base d’algues a sota i el salmó al damunt amb un rajolí d’oli.

POSTRE: Cheesecake de carbassa i pastanaga sense sucre (El español-El cocinillas)

Ingredients (per 6-8 persones)

  • 400 g de crema de formatge tipus Philadelphia sense lactosa a temperatura ambient
  • cheesecake.jpg2 pastanagues pelades i tallades a rodanxes fines
  • 300 g de carbassa cuinada sense sal i triturada
  • 100 g de sírop d’atzavara (sirope de ágave) (*)
  • 200 g de nata per muntar sense lactosa
  • 5 ous mitjans a temperatura ambient
  • 1 cullerada de canyella en pols
  • 1 rulo de galetes tipus Digestive sense sucre (*)
  • 50 g de mantega sense lactosa en pomada
  • 2 o 3 unces de xocolata negra sense sucre per decorar (opcional)

*Si preferiu usar sucre, cambieu el sirop per 180g de sucre integral de canya.

Procediment

  1. Triturem les galetes amb la mantega fins tenir una pasta tipus sorra que col·locarem al fons d’un motlle desmontable i que compactarem amb l’ajuda del dors d’una cullera perquè tot el fons quedi ben cobert i anivellat. Ho reservem a la nevera.
  2. Preescalfem el forn a 150º.
  3. Triturem la pastanaga amb la nata i ho reservem.
  4. En un bol ample batem els ous amb el sirop (o el sucre) fins que doblin el seu volum.
  5. Hi afegim el puré de carbassa i la integrem amb l’ajuda d’unes varetes.
  6. Hi afegim la crema de formatge i la integrem amb les varetes.
  7. Hi afegim la mescla de la nata i la pastanaga i ho integrem.
  8. Finalment, afegim la canyella i la integrem a la mescla.
  9. Posem la mescla al motlle, sobre la base de galeta i ho deixem al forn 1h a 150º. No hem d’obrir mai la porta del forn abans de temps. Quan hagi passat 1h, comprovarem si el pastís ha quedat quallat al centre. Si no és així, el deixarem fer 10 minuts més i ho tornarem a comprovar.
  10. Quan estigui llesta, apagarem el forn i la deixarem refredar a dins. D’aquesta manera, el pastís no s’enfonsarà a la part del centre i quedarà molt més esponjós.

Si la volem decorar amb xocolata, desfem les unces i la col·loquem sobre el pastís com vulguem.

Cada any us hem deixat alguna cosa diferent. Aquesta vegada us deixem un vídeo que demostra perfectament com hem viscut les dues els nadals des de què tenim 18 anys. (cliqueu sobre la foto)

Sense títol.jpg

Esperem que les noves propostes us agradin i que, si en feu alguna, ens expliqueu què tal han anat. Ens veiem després de reis.

-Apapatxar-

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s