Fertilitat femenina i masculina des de la Medicina Tradicional Xina

Aquesta setmana comptem amb una nova col·laboració al blog, la de la Marta Heredia. Aquí us deixem la seva presentació i l’entrada. Gaudiu-ne!

Home 2“Vaig començar a interessar-me per la medicina des de una visió natural i holística ja de molt joveneta; amb 20 anys vaig fer un curs de massatge ayurvèdic i a partir d’aquí ja vaig tenir clar quina seria la meva professió.

Diplomada en medicina tradicional xinesa, osteopatia i psiconeuroinmunología, fa 10 anys que treballo com a terapeuta i els últims 3 enfocada totalment en fertilitat i salut femenina. Si vols saber mes de mi visita la meva web www.martaheredia.com

M’agrada la vida senzilla, la natura, saber observar i apreciar el món meravellós que em rodeja en tot moment. Tinc una filla de 4 anys que m’ensenya cada dia i m’ha ajudat a donar importància només a lo essencial”.

“Les tempestes fan que els arbres tinguin arrels mes profundes” – Dolly Parton.

En aquesta entrada us vull explicar de quina manera la medicina xinesa pot ajudar a millorar la fertilitat, com funciona i quan esta indicat el seu tractament.

ORÍGENS DE LA MEDICINA TRADICIONAL XINESA

Abans de res us explicaré breument en què consisteix la medicina tradicional xinesa ja que és, encara, una gran desconeguda per molta gent.

S’originà a l’antiga Xina fa més de 5000 anys i es basa en l’observació de la natura. La base de la seva fisiologia és la teoria dels 5 elements (fusta, foc, terra, metall i aigua ) i la teoria del Yin i el Yang. És un sistema mèdic complert, amb una fisiologia, patologia i sistema de diagnòstic propi. 

Dins de la medicina tradicional xinesa s’inclouen diferents tècniques com l’acupuntura, la fitoterapia xinesa, el massatge Tuina, la moxibustió, el Qi Gong, l’alimentació energètica, etc…

Història de la ginecologia en medicina xinesa

Els primers textos sobre ginecologia daten del 1500-1000 aC (sí, sí abans de crist). Existeixen molts textos antics que fan referència a l’embaràs, al post part, a la infertilitat i a problemes diversos de la dona; ara només n’esmentaré uns quants perquè us en feu una idea.

Als anys 476-221 aC s’escriu el llibre SHAN HAI SHU (llibre de les muntanyes i els mars) on es descriuen tractament herbals per combatre la infertilitat.

Als anys 206-220 dC s’escrigué el llibre JIN GUI YAO LUE FANG LUN (Discussió de les prescripcions del cofre d’or) on es descriuen mes de 30 fórmules herbals per al part, postpart i desordres propis de la dona que encara es fan servir a dia d’avui demostrant eficàcia.chinese-medicine-4138485_960_720

També als anys 206-220 dC s’escrigué QIAN JIN YAO FANG (Receptes que valen més de 1000 peces d’or) on es parla àmpliament sobre el tractament de la infertilitat i les malalties de la gestació.

La llista de textos antics que parlen de ginecologia és molt llarga, però ara no em vull estendre més amb aquest tema. Tan sols voldria recalcar que l’ús de la medicina xinesa per als problemes ginecològics data de fa moltíssims anys i que moltes de les fórmules herbals que s’utilitzaven les continuem utilitzant avui en dia.

MEDICINA XINESA COM A TRACTAMENT PER LA INFERTILITAT

En l’actualitat la infertilitat s’ha convertit en un problema molt comú que afecta a una de cada sis parelles i que va en augment.

Cada vegada són més les parelles que decideixen fer un tractament de medicina xinesa per millorar la seva fertilitat. Tant es així que moltes clíniques de reproducció assistida s’han adonat de les bondats de l’acupuntura i la inclouen dins dels seus serveis. El tractament amb fórmules herbals xineses i l’acupuntura són molt efectius tant de manera aïllada com en combinació amb tècniques de reproducció assistida.

A continuació us exposo els principals problemes associats a la infertilitat i l’enfoc que s’hi dóna des de la medicina tradicional xinesa:

  • L’edat.

El problema més recurrent entre les parelles amb problemes de fertilitat és l’edat. A partir dels 35 anys la fertilitat femenina cau en picat (l’edat ideal per concebre és abans dels 30). L’edat avançada dels progenitors repercuteix en la qualitat espermàtica en el cas dels homes i en la qualitat i quantitat dels òvuls en el cas de la dona, entre d’altres factors.

En medicina xinesa es parla de què existeix una energia vital que s’emmagatzema als ronyons i que depèn de l’herència (Jing del cel anterior) i de l’estil de vida (Jing del cel posterior). Quan aquesta energia s’esgota perdem la líbido, la fertilitat, ens surten cabells blancs, problemes d’oïda, mal de genolls i de lumbars, etc., en definitiva el que seria l’envelliment, prematur o no.

Podem millorar aquesta energia (Jing) amb fórmules herbals, acupuntura i assesorament a la persona perquè canviï progressivament el seu estil de vida: dormir suficient, evitar l’estrés i alimentar-se convenientment. 

  • L’estrés.

El següent factor més recurrent en les parelles amb problemes de fertilitat es l’estrés. Quan una persona pateix estrés de manera continuada el cos interpreta que no és un bon moment per procrear. En el cas de les dones, concretament, l’estrés afecta a l’ovulació, fent que la dona deixi d’ovular (cicles anovulatoris) o inclús que deixi de menstruar (amenorrea).

El fet de patir infertilitat és, ja de per sí, un factor que causa moltíssim estrés a la parella; en aquests casos el tractament amb acupuntura és molt efectiu.

  • Els problemes ginecològics i/o endocrins.

També ens trobem molts casos de problemes ginecològics/endocrins de la dona com hipotiroïdisme, endometriosi, síndrome d’ovari políquístic (SOP), etc. En aquests casos la combinació de la medicina convencional amb el tractament de medicina tradicional xinesa resulta molt més efectiu.

4 FACTORS QUE FAN DEL TRACTAMENT DE MEDICINA XINESA ÚNIC EN EFICÀCIA

Per últim m’agradaria recalcar alguns factors en els que el tractament amb medicina xinesa es molt efectiu i en canvi la medicina convencional no els aborda.pregnancy-4007350_960_720.jpg

  1. Millorar la qualitat dels ovocits i de l’esperma.
  2. Incrementar la vascularització uterina per afavorir la implantació.
  3. Reduir els nivells d’estrés amb acupuntura.
  4. Sostenir l’embaràs durant el primer trimestre per evitar avortaments.

BIBLIOGRAFIA

  • Acercamiento a la ginecología desde la MTC , Manuel Rodríguez Cuadras.

 

-Marta Heredia-

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s