Menú de Nadal II

Ja torna a arribar Nadal, i com que sabeu que també ens agrada parlar d’alimentació perquè va molt lligada a la salut, per 2n any un presentem la nostra proposta de menú per les festes. Aquest vegada hem optat per oferir un primer i unes postres veganes i el segon l’hem deixat per als més carnívors. Esperem que us agradi.

PRIMER PLAT: Canelons d’albergínia farcits de carbassa, shiitake i nous.

https://etselquemenges.cat/quaderns/14-plats-de-nadal-saludables/2

Ingredients (per 4 persones)

canelons-alberginia-450

Per als canelons

  • 3-4 albergínies mitjanes
  • 1 carbassa violí mitjana (uns 800 g)
  • 300 g de bolets xiitake
  • 200 g de nous
  • ametlla mòlta
  • oli d’oliva verge
  • pebre negre
  • sal marina

Per la beixamel

  • 1 coliflor mitjana
  • 1 ceba mitjana
  • oli d’oliva verge
  • sal marina
  • nou moscada
  • 3-4 c.s. de llevat nutricional (opcional)

Preparació

  1. Preescalfeu el forn a 180 ºC.
  2. Per a la beixamel: en una olla, salteu la ceba tallada a mitges llunes durant uns 7 minuts. Renteu la coliflor, talleu-la a flors i col·loqueu-la dins l’olla. Afegiu aigua fins a cobrir la meitat de les verdures i una culleradeta petita de sal marina. Tapeu i feu bullir durant 10 minuts. Finalment, tritureu el contingut de l’olla juntament amb una cullerada d’oli d’oliva verge, nou moscada al gust i el llevat nutricional (opcional), fins a aconseguir una crema fina i homogènia. Reserveu.
  3. Renteu les albergínies i talleu-les a làmines verticals ben finetes. Escalfeu una planxa amb una mica d’oli d’oliva verge i feu les albergínies per tots dos costats. Reserveu.
  4. Peleu i talleu la carbassa a daus, i renteu i talleu els bolets xiitake a tires.
  5. Escalfeu una paella amb un raig d’oli d’oliva verge i salteu la carbassa i els bolets amb un pessic de sal marina durant 10-15 minuts, fins que estiguin tendres.
  6. En un processador d’aliments, tritureu les nous fins que quedin reduïdes a trossets ben petits. Afegiu la carbassa i els xiitake i tritureu a poca potència fins a integrar tots els aliments.
  7. Col·loqueu 2 o 3 talls d’albergínia, en funció de la mida que vulgueu els canelons, sobre una estora de bambú (tipus sushi) superposades les unes amb les altres de manera que formin una base.
  8. Afegiu dues cullerades de farciment a l’extrem més proper a vosaltres i enrotlleu. Col·loqueu el caneló en una safata de forn.
  9. Repetiu el procediment fins a enrotllar tots els canelons.
  10. Un cop teniu tots els canelons dins la bandeja de forn, aboqueu la beixamel fins a cobrir-los, i afegiu ametlla mòlta per sobre.
  11. Poseu la safata al forn per escalfar els canelons i daurar una mica l’ametlla mòlta perquè tingui un efecte de gratinat.
  12. Serviu.

SEGON PLAT: Pollastre a la mel amb tomàquets cherry, ametlles i canyella.

https://mhunters.com/es/blog/menu-de-san-valentin/

Ingredients 

  • Pits de pollastre
  • honey-chicken-with-almond-and-mielCeba
  • Tomàquets cherry
  • Ametlles torrades
  • Mel
  • Canyela
  • Sal
  • Pebre

Preparació

  1. Tallar a daus els pits de pollastre.
  2. Pelar i tallar en juliana la ceba i els tomàquets cherry per la meitat.
  3. Escalfar l’oli de coco en una paella i dorar els daus de pollastre.
  4. Afegir la ceba i els tomàquets al pollastre. Salpebrar cuina amb el seu propi suc uns 10 minuts.
  5. Afegir la mel i la canyella y remoure uns minuts.
  6. Per últim, afegir les ametlles torrades i un raig d’aigua. Deixar coure 10 minuts més.

POSTRE (Com que no ens acabavem de decidir, us n’hem deixat 2):

*Trufes d’oli d’oliva verge extra i xocolata 

https://elcomidista.elpais.com/elcomidista/2015/06/04/receta/1433394000_143339.html

Ingredients (per 9 racions de 4 peces)

Per les trufes

  • 250 ml d’oli d’oliva arbequina verge extra
  • 600 g de xocolata negra (80% cacao) qualitat Premium
  • 50 g de cacao

Per la guarnició

  • Sal Maldon (uns cristalls)trufes
  • Nous (unos trocets)
  • Gingebre confitat (un parell de tires)
  • Bitxo confitat (una gota de l’aigua de cocció)

Per al gingebre i el bitxo confitats

  • 20 g de gingebre
  • 20 g de bitxo vermell fresc
  • 100 g de sucre blanc
  • 100 ml d’aigua

Preparació

1. Començar confitant el gingebre i el bitxo. Pelar el gingebre i tallar-lo, com el bitxo, en tires molt fines. Escalfar l’aigua i fer-hi fondre el sucre. Dividir en dos parts i cuinar per separat el gingebre i el bitxo durant 5 minuts o fins que l’aigua s’espesseixi. Reservar.

2. Fer fondre la xocolata al bany maria sense passar dels 50º. Una vegada fosa, apagar el foc del bany maria i afegir l’oli barrejant-ho bé amb una espàtula. Posar en un motlle de 30 x 18 cm i deixar refredar a la nevera 24 horas.

3. Tallar en 36 porcions i posar-les en un recipient tancat a la part més freda de la nevera, arrebossades amb la pols de caco -deixant la resta del cacao a la base del tàper–, i amb certa distància per evitar que s’enganxin entre elles. Al moment momento de servir-ho, posar sobre cada una de les 4 trufes de la ració uns cristalls de sal Maldon, uns trocets de nou, un parell de tires de gingebre y 2 gotes del sirop de cuinar els bitxos. Servir immediatament.

*Torró vegà d’ametlles

http://www.creativegan.net/archives/turron-de-almendra/

Ingredients (per 4-6 persones; en surt una tauleta petita)

  • 6 cullerades (15ml/cullerada) de sucreturron_almendra
  • 2 cullerades de melassa
  • 1 tassa i 1/2  d’ametlles moltes (375ml)
  • 1 culleradeta (5ml) de maicena diluïda en 2 cullerades de beguda de soja
  • 1 culleradeta de ratlladura de llimona
  • 1/4 de culleradeta de canyella en pols

Preparació

  1. Forra un motlle quadrat o rectangular petit amb paper de forn.
  2. Posar en un cassó petit el sucre amb la melassa, a foc mig-baix remenant constantemente, fins que s’espesseixi. Has d’evitar que es torri massa o es cremarà. Si veus que comença a fer olor de cremat o que s’enganxa molt al cassó, retira’l del foc, remena bé i torna a posar-la al foc més baix. En total només necessitaràs de 2 a 3 minuts perque s’espesseixi.
  3. Afegeix la maicena diluïda en la beguda de soja i remena-ho rápid per barrejar-ho bé perquè no es facin grumolls. Posa el foc al mínim i afegeix la ratlladura de llimona, la canyella i l’ametlla molta poc a poc mentre remenes perquè es mescli i no s’enganxi. Quan acabis d’incorporar l’ametlla, retira-ho del foc i segueix remenant bé durant 3-4 minuts, que s¡espesseixi una mica més. no et preocupis si la massa sembla sorra; només vigila que es barregi tot bé i no es facin grumolls.
  4. Posa la massa al motlle i extent-la bé. Per aplanar la superfície col·loca un tros de paper de forn que cobreixi el torró i posa un altre motlle a sobre, pressionant perquè quedi homogeni.
  5. Deixa-ho a la nevera almenys 5 hores abans de servir.

*Un consell per guardar el torró: embolica’l en paper de forn com si fos un regal i deixa’l en un lloc fresc i sec; no cal que estigui a la nevera si l’has de consumir en un parell de dies.

 

Fins aquí el menú de Nadal que us proposem. Si en desenvolupeu algun, esperem ansioses que ens comenteu com ha anat i si ha estat bo. Nosaltres ens prenem unes mini-vacances per descansar i desconnectar, però el 9 de gener tornem amb una entrada molt especial.

Us desitgem Bon Nadal i molt bona entrada d’any nou!

-Apapatxar-

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s